Sen Soğan Nedir Bilir Misin

Sen Soğan Nedir Bilir Misin

 Soğan, evimizin baş tacı. Herkesin hemen hemen her gün mutlaka tükettiği mucize lezzet kaynağı nedir? diye soracak olursak,  akıllara direk ne gelir acaba. Benim aklıma ilk olarak tabi ki, soğan geliyor. Neden her yemeğin ana kahramanı mutlaka soğandır. Sadece yemeklerde değil tabi ki, salataların ya da sosların da vazgeçilmezi başta sağandır. Bu neden ile ilk araştırmak ve aktarmak istediğim konu neden ise soğan oldu. Sizlerle beraber soğan yapısına uzman gibi ama uzman olmayan şekilde elimizden geldiği kadar bakalım.
Soğan yapısına biraz bakar isek;  soğan soğangiller ailesinden olan allium cinsine dahil edilen bir bitkinin genel adıdır. Kurusunda bulunan yumrusu ve tazesinde yeşil yaprakları yemeklere lezzet katmak için kullanılır.  Başlıca içerisinde kükürt, lif b ve c vitaminleri, silos, pektin ve ünsilin bulunmaktadır. Soğan bir batı Asya bitkisidir. Kök, gövde, yaprak ve çiçek bölümlerinden oluşmaktadır. Ülkemizde çoğu yerde yetişmektedir.  Gündüzleri sıcak ve kurak olan, geceleri ise serin ve karanlık olan yerlerde daha güzel yetişir.
Soğanın içeriğine bakacak olur isek;
Protein=1,5 gram
Yağ=0,1 gram
Karbonhidrat= 9gram
Lif= 0,6 gram
Fosfor=56 mgr
Demir=0,5 gram
Kalsiyum=27mgr
Potasyum= 157mgr
Sodyum=10 mgr
Magnezyum=12 mgr
A vitamini=40ıu
B1 vitamini=0,003mgr
B2 vitamini=0,004mgr
B3 vitamini=10mgr
C vitamini=0,3mgr
E vitamini=0,3mgr ve folik asit değeri ise 10mgr olarak belirlenmiştir. Burada verilmiş olan değerler yaklaşık olarak 100 gr olan soğan için önerilen değerlerdir. Ayrıca kalori olarak soğan çok düşük olarak yaklaşık olarak 38 kalori olmaktadır. Bir önemli olan nokta ise kolestrol değerinin soğanda sıfır olmasıdır. Bol bol korkmadan soğan tüketebilirsiniz.  Evet bu verilen bilgiler belirli kaynaklardan alınarak kendime göre ayarlamış olduğum bilgiler olmaktadır. Bazı bilgileri okuyup anlayarak bunları başkaları ile paylaşabilmek ve aktarabilmek çok güzel. soğan evin reisi gibi bazı atasözlerine ya da deyimlere bile konu kadar gelmiştir. Mesela akla ilk gelen; ‘ bir insanda kendini yüksek görme, hırs ve şehvet, konuşurken soğan gibi kokar.’ Demiş olan Mevlana’ nın sözüdür.  Bir başka muzip cümle ise buradan tüm baylara gelsin o zaman. Bir kadının gözyaşının akmasına sadece soğan değil, bir sebze var yeşil kabuklu yazmıyorum şimdi ben onu siz tahmin edin yani o da neden olabilir.
 Soğanı yazdım gitti çünkü;

Yorumlar

  1. Merhabalar Ben JD Sezer Blogunun Sahibiyim Sizinle Bir Röportaj Gerçekleştirmek İstiyorum Eğer Sizin İçinde Uygunsa sezer_jadde_26@hotmail.com Adresine Mail Atınız . Röportaj İnternet Üzerinden Yapılacaktır. Örnek Röportaj Gercekleştirdiğimiz Kişileri http://jdsezer.blogspot.com.tr/search/label/Röportaj Kısmında İnceleye Bilirsiniz Örn Röportaj : http://jdsezer.blogspot.com.tr/2017/03/brisintrgg-ile-roportaj-gerceklestirdik.html Röportaj Gerçekleştirip Gerçekleştirmemek İsteyip İstediğinizi Mail Olarak sezer_jadde_26(at)hotmail.com adresine bekliyoruz. Web Adresimiz : www.jdsezer.blogspot.com

    Röportaj Bildirgesi

    YanıtlaSil
  2. Tamam o halde bır denemek ısterım☺️

    YanıtlaSil
  3. http://jdsezer.blogspot.com/p/roportaj.html

    Katılmak İçin İncelerseniz memnun olurum iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder